Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Varför ska man äta progesteron?

Med en tillfällig behandling kan du skjuta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel. Det gör du genom att ta en hög dos av ett kemiskt framställt hormon. Detta hormon finns även naturligt i kroppen i form av gulkroppshormon. Du påbörjar behandlingen ungefär 3 dagar till 1 vecka innan du ska få din mens beroende på vilket läkemedel du tar. Du kan alltså inte stoppa mensen när du redan har fått den.

När ska man ta gulkroppshormon?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt. Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens.

Är gestagen och progesteron samma sak?

Termen gestagen används som ett samlingsnamn för kemiskt framställda hormoner som liknar progesteron (gulkroppshormon).

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Hur funkar provera?

Provera 10 mg är en receptbelagd tablettbehandling som används för att skjuta på mensen. Du början att ta tabletten cirka en vecka före väntad menstruation. Du får 10 stycken tabletter och skall ta en tablett dagligen vid ungefär samma tid varje dag. Blödningen kommer några dagar efter behandlingens utsättande.

Vad är provera bra för?

Prover används när du vill skjuta din mens framåt i tiden.

Är provera farligt?

Att förskjuta mens med Provera är inte farligt om du i övrigt är frisk. Under Provera biverkningar på bipackssedeln kan du läsa att tabletten kan ge illamående. Illamåendet går över när du slutat att ta tabletten Provera.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

När ska man börja med primolut nor?

Du påbörjar tablettbehandlingen minst tre dagar före väntad mens. Sen fortsätter du med tabletterna så länge som du vill skjuta på mensen, dock högst i två veckor. Mensen (blödning) inträffar två till tre dagar efter att du avslutat behandlingen.

Vad krävs för att man ska få primolut nor utskrivet?

När läkaren säkerställ att du inte har några kontraindikationer för behandlingen till exempel graviditet eller riskfaktor för blodpropp så har du möjlighet att få tabletter för mensförskjutning förskrivet via chat. Inget videomöte krävs.

Hur ofta kan man använda primolut nor?

Det är inte farligt att förskjuta menstruationen ofta som många tidigare trott. Däremot om du frekvent har ett önskemål att hoppa över mensen eller om du inte vill menstruera alls så kan ett kombinerat p-piller vara en god ide då du genom att äta flera kartor efter varandra kan skjuta upp mensen.

Hur funkar Primolut nor (noretisteron)?

Tabletterna Primolut nor innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och på så sätt kan tillskott av just det här hormonet senarelägga menstruationen. Att förskjuta mens är inte farligt om man för övrigt är frisk men primolut nor biverkningar kan vara till exempel en stänkblödnin (lite blod kommer trots att man över primolut nor fortfarande).

Kan man använda primolut nor om du är gravid?

Nej, primolut nor ska inte användas vid graviditet. Om du är gravid men ändå har "oregelbunden mens" så är det inte mens utan en blödning i tidig graviditet vilket ofta förekommer utan att det är något fel på graviditeten. Blödning i tidig graviditet är inte förknippat med någon ökad risk för det barn som sedan föds. En blödning kan också vara början till ett missfall.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Vad är menorragi?

Kvinnor blöder olika mycket när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. Det kallas för menorragi. Det finns bra hjälp att få. Diskutera gärna med barnmorska på ungdomsmottagning, med läkare på vårdcentral eller med gynekolog.

Vad orsakar menorragi (riklig mens)?

En vanlig orsak till riklig mens för de som är över fyrtio år är myom, muskelknuta i livmodern. Det kan också bero på endometrios som orsakas av att det finns slemhinna från livmodern på andra ställen än just inuti livmodern. Riklig mens kan behandlas med tabletter som gör att du blöder mindre, som till exempel tranexamsyra. Om du har svår mensvärk som inte lindras av att du rör på dig eller använder receptfria läkemedel, kan du behöva receptbelagda mediciner mot smärta. Mensvärk eller riklig mens kan också behandlas med p-piller.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Det är helt ofarligt att skjuta på mensen. Att hoppa över sin mens påverkar inte fertiliteten (kunna bli gravid) senare i livet. Däremot ska personer som har en ökad risk för blodpropp undvika behandling för att skjuta upp sin mens. Detta gäller för tex rökare och äldre personer har lättare för blodproppar.

Hur ofta kan man skjuta upp mensen?

Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens. Många kvinnor tror att det är farligt men det är inte på något sätt farligt att stoppa mens om du i övrigt är frisk. Om du känner att du ofta har behovet att slippa mens så kan det vara bra att diskutera med en barnmorska , distriktsläkare eller gynekolog för att hitta en mer långsiktig läsning. Det kanske är så att du inte vill menstruera alls och då finns det alternativ för det. Till exempel med ett kombinerat p-piller kan du skjuta upp mensen genom att äta flera kartor efter varandra.

Hur skjuter man upp sin mens?

Du kan skjuta på mensen antingen kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling som du kan få hjälp med av menskollens läkare. Det vanligaste preparatet heter Primolut nor och då påbörjar du behandlingen ungefär tre dagar innan beräknad start på din mens. När mensen redan har startat går det inte att förskjuta mens.

Hur försenar man sin mens naturligt?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt.

Vill inte ha mens på semestern?

Även om det går fint att bada eller åka skidor med menskopp eller tampong så kan det vara praktiskt att skjuta upp mens på semestern. Menskollens läkare kan hjälpa till med en tillfällig tablettbehandling för att flytta fram mensen.