Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

När ska man börja med primolut nor?

Du påbörjar tablettbehandlingen minst tre dagar före väntad mens. Sen fortsätter du med tabletterna så länge som du vill skjuta på mensen, dock högst i två veckor. Mensen (blödning) inträffar två till tre dagar efter att du avslutat behandlingen.

Vad krävs för att man ska få primolut nor utskrivet?

När läkaren säkerställ att du inte har några kontraindikationer för behandlingen till exempel graviditet eller riskfaktor för blodpropp så har du möjlighet att få tabletter för mensförskjutning förskrivet via chat. Inget videomöte krävs.

Hur ofta kan man använda primolut nor?

Det är inte farligt att förskjuta menstruationen ofta som många tidigare trott. Däremot om du frekvent har ett önskemål att hoppa över mensen eller om du inte vill menstruera alls så kan ett kombinerat p-piller vara en god ide då du genom att äta flera kartor efter varandra kan skjuta upp mensen.

Hur funkar Primolut nor (noretisteron)?

Tabletterna Primolut nor innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och på så sätt kan tillskott av just det här hormonet senarelägga menstruationen. Att förskjuta mens är inte farligt om man för övrigt är frisk men primolut nor biverkningar kan vara till exempel en stänkblödnin (lite blod kommer trots att man över primolut nor fortfarande).

Kan man använda primolut nor om du är gravid?

Nej, primolut nor ska inte användas vid graviditet. Om du är gravid men ändå har "oregelbunden mens" så är det inte mens utan en blödning i tidig graviditet vilket ofta förekommer utan att det är något fel på graviditeten. Blödning i tidig graviditet är inte förknippat med någon ökad risk för det barn som sedan föds. En blödning kan också vara början till ett missfall.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Hur funkar provera?

Provera 10 mg är en receptbelagd tablettbehandling som används för att skjuta på mensen. Du början att ta tabletten cirka en vecka före väntad menstruation. Du får 10 stycken tabletter och skall ta en tablett dagligen vid ungefär samma tid varje dag. Blödningen kommer några dagar efter behandlingens utsättande.

Vad är provera bra för?

Prover används när du vill skjuta din mens framåt i tiden.

Är provera farligt?

Att förskjuta mens med Provera är inte farligt om du i övrigt är frisk. Under Provera biverkningar på bipackssedeln kan du läsa att tabletten kan ge illamående. Illamåendet går över när du slutat att ta tabletten Provera.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Är det farligt att skjuta upp mensen?

Det är helt ofarligt att skjuta på mensen. Att hoppa över sin mens påverkar inte fertiliteten (kunna bli gravid) senare i livet. Däremot ska personer som har en ökad risk för blodpropp undvika behandling för att skjuta upp sin mens. Detta gäller för tex rökare och äldre personer har lättare för blodproppar.

Hur ofta kan man skjuta upp mensen?

Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens. Många kvinnor tror att det är farligt men det är inte på något sätt farligt att stoppa mens om du i övrigt är frisk. Om du känner att du ofta har behovet att slippa mens så kan det vara bra att diskutera med en barnmorska , distriktsläkare eller gynekolog för att hitta en mer långsiktig läsning. Det kanske är så att du inte vill menstruera alls och då finns det alternativ för det. Till exempel med ett kombinerat p-piller kan du skjuta upp mensen genom att äta flera kartor efter varandra.

Hur skjuter man upp sin mens?

Du kan skjuta på mensen antingen kombinerade p-piller som du redan tar regelbundet eller så kan du skjuta upp mensen med en kortare behandling som du kan få hjälp med av menskollens läkare. Det vanligaste preparatet heter Primolut nor och då påbörjar du behandlingen ungefär tre dagar innan beräknad start på din mens. När mensen redan har startat går det inte att förskjuta mens.

Hur försenar man sin mens naturligt?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt.

Vill inte ha mens på semestern?

Även om det går fint att bada eller åka skidor med menskopp eller tampong så kan det vara praktiskt att skjuta upp mens på semestern. Menskollens läkare kan hjälpa till med en tillfällig tablettbehandling för att flytta fram mensen.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Varför ska man äta progesteron?

Med en tillfällig behandling kan du skjuta fram mensen genom att förlänga din menstruationscykel. Det gör du genom att ta en hög dos av ett kemiskt framställt hormon. Detta hormon finns även naturligt i kroppen i form av gulkroppshormon. Du påbörjar behandlingen ungefär 3 dagar till 1 vecka innan du ska få din mens beroende på vilket läkemedel du tar. Du kan alltså inte stoppa mensen när du redan har fått den.

När ska man ta gulkroppshormon?

Med hjälp av tabletter på recept kan man förskjuta mens mensen genom att förlänga menstruationscykeln. Tabletterna innehåller gestagen som är ett kemiskt framställt hormon. Gestagen finns även naturligt i kroppen - gulkroppshormon. Menscykeln styrs av hormoner och det går inte att skjuta upp mensen på annat sätt. Det går bra att få hjälp från våra doktorer med receptförnyelse (0 kr) vid de tillfällen det inte är praktiskt för dig att slippa din mens.

Är gestagen och progesteron samma sak?

Termen gestagen används som ett samlingsnamn för kemiskt framställda hormoner som liknar progesteron (gulkroppshormon).

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Vad är menorragi?

Kvinnor blöder olika mycket när man har mens. En del har riklig mens och blöder mycket. Det kallas för menorragi. Det finns bra hjälp att få. Diskutera gärna med barnmorska på ungdomsmottagning, med läkare på vårdcentral eller med gynekolog.

Vad orsakar menorragi (riklig mens)?

En vanlig orsak till riklig mens för de som är över fyrtio år är myom, muskelknuta i livmodern. Det kan också bero på endometrios som orsakas av att det finns slemhinna från livmodern på andra ställen än just inuti livmodern. Riklig mens kan behandlas med tabletter som gör att du blöder mindre, som till exempel tranexamsyra. Om du har svår mensvärk som inte lindras av att du rör på dig eller använder receptfria läkemedel, kan du behöva receptbelagda mediciner mot smärta. Mensvärk eller riklig mens kan också behandlas med p-piller.

Få hjälp med att skjuta upp mensen - menskollen.se

Så fungerar mensfökjutning

Att förskjuta mensen görs genom att tillföra ett läkemedel som innehåller ett gestagenbaserat hormon (gulkroppshormon), som liknar det gulkroppshormon som förekommer helt naturligt i kroppen. Mensblödningen startar normalt sätt genom att nivån av gulkroppshormon snabbt faller i slutet av menscykeln, och livmoderslemhinnan stöts av. Tabletter som används för att förskjuta mensen innehåller ett ämne som efterliknar effekten av gulkroppshormon. Så länge tabletterna tas så får alltså livmoderslemhinnan samma signaler som av det kroppsegna gulkroppshormonet – livmoderslemhinnan stöts inte av och mensen skjuts upp.

Man börjar ta tabletterna cirka 3 dagar före beräknad mens. Det är viktigt att försöka hålla ungefär samma tider för att ta tabletterna varje dag, så att koncentrationen håller sig så jämn som möjligt. Man tar tabletterna så länge som man önskar förskjuta mensen, men maximalt i 14 dagar. Menstruationsblödningen kommer 2-3 dagar efter att man slutar ta tabletterna.

Påverkas min normala menstruationscykel av att man skjuter upp mensen?

Nej, efter att man slutar ta tabletterna ska menscykeln återgå till sitt normala. När blödningen startar efter behandlingen räknar du denna som dag 1 i din menscykel. Beroende på hur många dagar din normala menscykel är kan du sedan räkna med att få mens igen efter så många dagar som det normalt brukar vara mellan dina menstruationer.

Om man får en blödning ändå under pågående behandling

Ibland händer det att en blödning startar trots att man tar tabletter, vilket kan bero på individuella skillnader och att koncentrationen av gulkroppshormonet inte är helt jämn under behandlingen. Det vanligaste om man får en blödning är att man får en så kallad stänkblödning eller genombrottsblödning. Man kan då fortsätta med tabletterna precis som ordinerat och i många fall blir det endast en mindre blödning som stannar upp. Risken för att få en stänkblödning ökar med ökad tid som man förskjuter mensen, vill man skjuta upp mensen under en längre tid är alltså risken större. Om en större blödning uppstår ska behandlingen avbrytas och man bör då söka till läkare för en undersökning

Skyddar tabletterna mot graviditet som vanliga p-piller?

Svaret är nej! Tabletter för att förskjuta mensen innehåller en så låg dos av hormon att den inte skyddar mot graviditet. Läkemedlet är också skadligt för foster. Det är därför viktigt att man använder andra säkra metoder för att skydda sig mot graviditet under behandlingen, samt att man är säker på att man inte är gravid innan behandlingen påbörjas. Om det finns en osäkerhet om graviditet kan föreligga ska man göra ett graviditetstest innan man börjar med behandlingen.

Biverkningar av tabletterna

För de allra flesta så uppstår inga biverkningar av behandlingen. Men biverkningar som räknas till vanliga är symptom som vissa annars kan känna av strax för mens. Till exempel huvudvärk, lätt illamående och bröstspänningar. Stänkblödningar räknas också till en vanlig biverkan.

Vilka risker finns det med att förskjuta mensen?

Om man är frisk i övrigt är riskerna med att förskjuta mensen generellt mycket små. Däremot är det viktigt att känna till att tabletterna som tas för att förskjuta mensen kan öka risken för blodpropp, precis som övrig hormonell behandling och p-piller. Eftersom tabletterna endast innehåller gulkroppshormon samt att behandlingstiden för en enstaka mensförskjutning är kort, är dock risken mycket liten. Personer som redan är i ökad risk för att få blodpropp ska däremot inte använda hormonella tabletter för att förskjuta mensen. Starka riskfaktorer är till exempel att man tidigare har haft en blodpropp, att man har stark ärftlighet för blodpropp, att man nyligen har opererats eller att man har högt blodtryck eller annan hjärtkärlsjukdom. Risken är också ökad om man röker eller är överviktig. Ålder över 35 år kan eventuellt också innebära en lätt ökad risk.

Är man i övrigt frisk och inte har någon riskfaktor för blodpropp bedöms risken för blodpropp vara så låg att läkemedlet kan förskrivas. Dock är det alltid viktigt att man som patient känner till att en liten risk ändock kan finnas, och själv värderar om det är en risk som man vill ta för att förskjuta mensen.

När ska man söka akut sjukvård?

Om symptom på blodpropp uppstår ska man alltid söka sjukvård akut. Symptom på blodpropp kan till exempel vara svullnad av en arm eller ben, andningssvårigheter eller bröstsmärtor. Här finns mer information om blodpropp:

https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/blodpropp-i-benet/ https://www.1177.se/sjukdomar--besvar/hjarta-och-blodkarl/blodkarl/blodpropp-i-lungan/

Vid kraftig huvudvärk, neurologiska symptom eller kraftigt vaginal blödning ska man också söka akut sjukvård.

Behöver man söka sjukvård av någon anledning under behandlingstiden eller i nära anslutning till att man har behandlats med tabletter för att förskjuta mensen ska man alltid informera läkaren om att man tar tabletter/nyligen har tagit tabletter för att förskjuta mensen.

När tabletter för att förskjuta mensen inte ska användas

För personer med något av följande ska tabletter för att förskjuta mensen inte användas:

  • Känd eller misstänkt graviditet
  • Om man har eller tidigare har haft en blodpropp, eller om man har en känd ärftlighet för blodpropp.
  • Vid nyligen genomgången operation eller om man har en planerad operation i nära tid
  • Om man tillfälligt är begränsad i sin rörelse, till exempel har gips
  • Om man har hjärtkärlsjukdom eller har haft en hjärtinfarkt eller stroke
  • Om man har svår migrän
  • Pågående eller tidigare leversjukdom, så länge inte levervärdena har återgått till det normala
  • Vid tidigare cancer i lever, bröst eller underlivet, eller vid någon form av pågående cancer.
  • Om man har vaginala blödningar utan att man har sin menstruation (tex mellanblödningar eller efter samlag).

Utöver dessa tillstånd så kan det också finnas andra sjukdomar eller användning av andra läkemedel som gör att läkaren bedömer att det inte är lämpligt med behandling för att förskjuta mensen. Det är viktigt att noggrant ange vilka tidigare sjukdomar man har och vilka andra läkemedel eller naturläkemedel som man tar regelbundet för att läkaren ska kunna göra den bedömningen. Om du är osäker eller har glömt tala om att du använder något läkemedel/naturläkemedel för läkaren bör du kontakta läkare innan behandling påbörjas.