Behandlingsråd

Granskat av läkare Matilda Lundblad senast uppdaterat 4 februari 2022

Det här händer i kroppen vid mensförskjutning

Mensen startar genom att nivån av gulkroppshormon faller i slutet av menscykeln och livmoderslemhinnan stöts av. För att skjuta på mensen tar du ett läkemedel som innehåller ett hormon som liknar det gulkroppshormon som finns helt naturligt i kroppen. Så länge du tar tabletterna får livmoderslemhinnan samma signaler som av det kroppsegna gulkroppshormonet – livmoderslemhinnan stöts inte av och mensen skjuts upp.

Så här gör du

Börja ta tabletterna cirka tre dagar före beräknad mens. Det är viktigt att ta tabletterna vid ungefär samma tidpunkt varje dag, så att koncentrationen håller sig så jämn som möjligt. Du tar tabletterna så länge som man önskar förskjuta mensen, maximalt i 14 dagar. Mensen startar 2-3 dagar efter att du slutat ta tabletterna.

Bra att veta

Tabletterna skyddar inte mot graviditet som vanliga P-piller. Läkemedlet är skadligt för fostret, därför är det viktigt att man använder andra säkra metoder för att skydda sig. Är du osäker ifall en graviditet kan förekomma, ska du ta ett graviditetstest innan behandlingen börjar.

Eventuella biverkningar

För de flesta uppstår inga biverkningar av behandlingen. Men biverkningar som räknas till vanliga är symptom som vissa kan känna av strax före mens. Till exempel huvudvärk, lätt illamående och bröstspänningar. Stänkblödningar räknas också till en vanlig biverkan.

Eventuella risker

De svar du lämnat till oss visar att du i allmänhet inte har någon ökad risk för blodpropp. Men vi vill ändå informera dig om läkemedlet du får för att skjuta på mensen kan innebära en liten ökad risk för blodpropp. Läs mer på menskollen.se

När ska man söka akut sjukvård

Om symtom på blodpropp uppstår ska du alltid söka sjukvård akut. Symtom på blodpropp kan till exempel vara svullnad av en arm eller ben, andningssvårigheter eller bröstsmärtor. Vid kraftig huvudvärk, neurologiska symptom eller kraftigt vaginal blödning.

Behöver du söka sjukvård av någon anledning under behandlingstiden eller i nära anslutning till att du har behandlats med tabletterna ska man alltid informera läkaren om att du tar tabletter eller nyligen har tagit tabletter för att förskjuta mensen.

Det är viktigt att noggrant ange vilka tidigare sjukdomar du har och vilka andra läkemedel eller naturläkemedel som du tar regelbundet för att läkaren ska kunna göra den bedömningen. Om du är osäker eller har glömt tala om att du använder något läkemedel eller naturläkemedel för läkaren bör du kontakta läkare innan behandling påbörjas.

Du ser vilka läkemedel du har fått utskrivet på Läkemedelskollen