Fakta och Råd
Om mensförskjutning
Du förskjuter mensen genom att tillföra ett läkemedel som innehåller ett gestagenbaserat hormon (gulkroppshormon). Det liknar det gulkroppshormon som förekommer naturligt i kroppen. Mensblödningen startar normalt sätt genom att nivån av gulkroppshormon snabbt faller i slutet av menscykeln och livmoderslemhinnan stöts av. När du tillför detta hormon i form av läkemedel kan du därför förlänga tiden till att slemhinnan stöts av, med andra ord - förskjuta mensen. Vanligtvis tar man tabletterna ungefär tre dagar innan mensen förväntas börja. Så länge som du äter tabletterna kommer slemhinnan inte att stötas bort, alltså menstruera. Mensen kommer två till tre dagar efter att du slutar ta tabletterna.
Vanligtvis ska du inte skjuta fram mensen längre än 14 dagar. Du ska alltid följa den information som läkaren lämnat i samband med förskrivningen av dina tabletter.
Nej, om du redan äter p-piller ska du inte använda ytterligare hormoninnehållande läkemedel för att reglera din mens. Äter du p-piller går det oftast att förskjuta mensen genom att du slår ihop kartorna. Det vill säga inte gör ett uppehåll med ”sockerpiller” för att få blödningen. Detta beror dock på vilken typ av p-piller du har. Om du som redan äter p-piller vill förskjuta mensen rekommenderar vi att du tar kontakt med den som har förskrivit dina p-piller för information om hur du ska göra.
De flesta känner inga biverkningar, men vissa kan uppleva symtom som annars är vanliga innan mens, som till exempel bröstspänningar, huvudvärk och lätt illamående.
Det är i regel ofarligt att förskjuta mensen om du i övrigt är frisk, och din normala menscykel kommer att börja som vanligt igen efter att du slutat ta tabletterna. Det finns dock vissa personer som inte ska ta läkemedlet, till exempel: - Du som har haft blodpropp eller har en ökad risk för att få blodpropp. - Om du har en allvarlig leversjukdom. - Du har vaginala blödningar utan känd orsak. - Om du har en cancersjukdom
Nej, det gör det inte. Det är viktigt, om du inte vill bli gravid, att du skyddar dig på ett säkert sätt med exemplevis preventivmedel. Det är också extra viktigt att skydda dig från graviditet under tiden du skjuter på mensen eftersom ett eventuellt foster kan skadas av läkemedlet. Du kan inte kombinera läkemedel för mensförskjuting med preventivmedel såsom minipiller, hormonspiral, plåster eller p-stav.